Hvide fingre – jeg har Raynauds syndrom

Raynauds syndrom Raynauds syndrom Raynauds syndrom Raynauds syndromDet er vinter, det der koldt og der er nok mange af os, som fryser på denne årstid. Et sted jeg fryser mere end andre, er mine fingre og tær. Og lige præcis der, der fryser jeg mere end andre steder i kroppen.
Nu tænker I sikkert, ‘ja, det gør vi alle’, men jeg fryser, som I meget!

I har sikkert selv oplevet, at have hvide fingre?! Men hvide fingre, eller hvad der i ‘sygdoms betegnelse’ hedder Raynauds syndrom, er noget som jeg lider meget af og det er mere end ‘blot, hvide fingre’.
Forestil jer, at jeres fingre fryser til is, stort set hele vinteren igennem – både inden døre og udenfor og I kan ikke få varmen på nogen måde og kan hverken bruge fingrene og tæerne sprækker. Herudover har I svært ved at få følelsen tilbage i fingrene og hvert gang i kommer inden døre, kan I ingenting før fingrene har været under den varme hane og det kan altså godt tage 15 minutter (mindst). Og skal I mødes med nogle så skal I altid planlægge at komme lidt før og få fingrene under en varm hane, da det kan virke pænt skræmmende at sige hej, når ens fingre er ligeså hvide som et lig. Og det er faktisk hvad de er(!) – Et godt eksempel på det er, da min bedstemor døde var jeg oppe og sige farvel til hende og mine fingre var lige så hvide som hende og vores temperaturer var nærmest ens.

Men hvad er Raynauds syndrom??? Kort fortalt, så er det at ens blodårer trækker sig mere sammen, når kroppen udsættes for kulde og det er derfor svært for organismen at holde på varmen, da blodforsyningen til fingrene (tær, næse mv.) bliver dårligt. Fingrene skifter farve, bliver hvide og når der så (langt om længe) er kommet gang i blodomløbet igen, bliver fingrene blå og det gør hammer ondt og pikker.
Det er ca. 20 % af befolkningen i de kolde nordiske lande som har det, da klimaet heroppe er koldt og fugtigt, og ud af dem, er der omkring 2 % (ud af de 20 %) der har det i en slem grad og jeg har det så i en meget ekstrem grad. Det skulle faktisk siges at være arveligt, hvilket jeg gerne vil tro, da min mor også har haft det.

Noget af det værste ved Raynauds syndrom er, at der ikke findes nogen behandling for det. Det eneste man kan gøre er, at sørger for at holde ens hænder og fødder varme. Men det er altså svært(!), når man som jeg stadig får ‘hvide fingre’ når jeg har to par uld vanter på og to par uldstrømper og sko med uld.
Men intet er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Jeg er nemlig blevet tilbudt at deltage i et forsøg, hvor der skal kigges på, om man kan lave en form for forebyggelse og hvor jeg håber (!) at de kan finde en løsning. Så nu krydser jeg fingre og håber at jeg kan komme af med mine ‘hvide fingre’ med tiden. For sjovt, det er det i hvert fald ikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 kommentarer

 1. Tina

  Hej Ida,

  jeg mener læge Carsten Vagn-Hansen har forslag til at forbedre sygdommen.
  Du kan læse dig frem på hans hjemmeside:-
  radiodoktoren.dk

  Hilsner og en så god dag som muligt til dig:-)

 2. Det ser godt nok ikke spor morsomt ud. Men håber det hjælper med det forsøg :) Jeg har selv haft lignende følelse i fingrene. Dog ikke med den sygdom, men jeg havde karpeltunnelsyndrom hvor min hånd og alle fingre sov og var mega tunge og følelsesløse i op til en halv time efter jeg vågnede og skulle sidde og ryste hænderne for at få følelsen igen hvor det først prikker og stikker som bare pokkers. Så tør slet ikke tænke på hvordan du har det evig og altid. Øv! Men held og lykke med det :)

  • Det lyder nu heller ikke spor rart. Jeg kender selv til sovende ben og arme, og det er virkelig ubehageligt. Håber at det er bedre i dag :)

 3. Lisbeth Mortensen

  er selv ramt af den diagnose og i samme grad som dig kan jeg se på dine fotos , bliver spændende om der kan findes en kur mod det eller bedre hjælp .. for det gør mega mega ondt når det er værst

 4. Jens

  Prøv med adalat – havde selv meget hvide fingre i mange år – adalat har gjort det tåleligt om vinteren. Fingrene er stadig kolde, men sjældent hvide – tager også Niacin B3 vitamin som også udvider blodkarene.

  • Hej Jens,
   Tusind tak for din mail.
   Jeg har allerede prøvet adalat, men stoppede da det desværre ingen forskel gjorde :( Jeg har dog ikke prøvet Niacin B3, så det skal undersøges.
   Igen rigtig mange tak for din besked. Den sætter jeg stor pris på.
   Mvh. Ida

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.