Ulykke part XIV – Års kontrol

D. 22. august, præcis ét år og én uge efter selve ulykken, var jeg til årskontrol for ryggen.
Hvis vi tager et lille flashback tilbage til min tre måneders kontrol fik jeg dengang fortalt at bruddet i ryggen endnu ikke var vokset sammen. Dog sad skruerne som de skulle.
Det at skruerne sad godt, var selvfølgelig en god ting. Men “min” kirurg havde nu forventet (eller nok mere håbet på), at selve bruddet var vokset sammen til den tid. Men han sagde dog også, at mine smerter nok skulle aftage mere. Og det ville de gøre op til et helt år efter.

Så hvordan ser det så ud, nu her efter et år? Som jeg skrev i dette indlæg, så har jeg blandt andet stadig rigtig mange smerter i ryggen og lider meget af det. Jeg var derfor utrolig nysgerrig, spændt og nervøs for resultatet af min årskontrol.

.

Jeg havde en tid til røntgen kl. 9.45 og kl. 10.30 havde jeg en tid hos kirurgen (ham som havde opereret mig for et år siden). Jeg havde taget min mor med som min højrehånd og støtte, noget jeg var utrolig taknemlig for at hun ville. Vi mødtes foran Rigshospitalet og tog sammen op til etagen, hvor jeg skulle have foretaget røntgen. Mens jeg gik ind og og hilste på sygeplejersken (som også er en 0708, nok bare noget ældre end 1986), sad min mor og ventede udenfor. Selve røntgen foregik meget enkelt. Jeg blev bedt om at tage min BH af, men måtte beholde kjolen på. For at skåne mine bryster og æggestokke, fik jeg placeret noget foran begge dele. Så strålerne ikke ville tage så meget skade.

Efter røntgen gik vi ned til stueetagen, hvor samtalen med min kirurg ville finde sted. Vi var heldigvis i god tid, så jeg kunne både nå på det lille hus og vi kunne sidde og slappe lidt af, inden kirurgen kaldte mig ind. Klokken slog 10.30 og vi blev kaldt ind. Jeg har hele tiden syntes at min kirurg er utrolig sød, imødekommende og tålmodig. Det skal man vist også være, hvis man har en patiens som mig, som stiller tonsvis af spørgsmål ☺️
Vi startede ud med lidt kort snak, men kom hurtigt ind på mine røntgenbilleder og hvordan de så ud. Desværre kunne kirurgen ikke med 100 % sikkerhed sige at mit brud i ryggen er vokset sammen. Han formoder det, men for at han skulle være 100 % sikker, skal jeg have foretaget en CT scanning. Men da de ikke ønsker at give mig for meget stråling, hvilket jeg har fået godt af, valgte de at undlod det.

.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg stadig lider meget af smerter i ryggen. Jeg kan stadig ikke ligge på ryggen, eller sidde op af noget, uden at jeg har min pude med mig. Det betyder, at jeg har en pude med mig stort set over alt. Desværre kunne kirurgen ikke garantere at mine smerter i ryggen vil aftale mere, end de er i dag. Og skal jeg være helt ærlig omkring det, så synes jeg, at det er noget rigtig lort (undskyld mit sprog). Men det er virkelig ikke fedt, hvis jeg som 32 årig aldrig vil kunne læne mig bagud i en stol eller vil kunne ligge på ryggen. Prøv at tænk på, hvor ofte man har noget lige i ryggen.
Så er jeg også følelsesløs i et godt stykke af ryggen. Jo javist, jeg kan da godt mærke noget. Bliver jeg rørt på det nederste af ryggen, så følelses det som at det er gennem godt 30 cm læder hud og jeg kan slet ikke mærke forskel på kulde og varme. Her går alt i ét.

Det vil selve kontrollen, som påvirkede mig mest, i hvert fald fysisk var, at kirurgen mærkede på mine skruer i ryggen. Jeg har hele tiden været nysgerrig i, hvor de sådan helt præcis sad. Han fandt dem dog hurtigt og s***(!) hvor gjorde det ondt, da han trykkede på dem. Alt blodet fra mit hoved forsvandt og jeg blev så dårlig og kunne slet ikke koncentrerer mig efterfølgende. Skal jeg prøve at forklare det, så var det ligesom når man går rigtig sukkerhold, man ryster og man føler bare at der skal noget i maven med det samme. Men jeg tænkte, at det ikke lige var tidspunktet at sige ‘timeout!’ jeg skal altså lige finde mig noget mad. Herudover fik han også lige tilført, at skruerne er 6 cm lange og 6,4 mm. bredde 😳 og koster mere end 6.000 kroner stykket, så jeg har altså for mere end 50.000 kroner siddende i ryggen, når man tager både skruer og plader..😳

.

Selve samtalen sluttede af med, at vi talte om mine stadig voldsomme smerter og den medicin jeg tager. Jeg har selv været trappet meget ned, da jeg ikke er stor fan af, at være på medicin. Jeg var kommet helt ned på 2 panodil, en klorxazon og morfin pille dagligt. Men da jeg stadig har så mange smerter, har min kirurger nu sat det op til 8 panodil dagligt og så skal jeg supplere det med en klorxazon og imoprefin. Så jeg skal smide morfin, men tage yderligere panodil. Og nu går jeg og frygter at jeg fremover skal tage mere end 11-12 piller dagligt og nok aldrig bliver 100 % medicin fri..

Så alt i alt synes jeg, at det var en rigtig øv oplevelse. Det var selvfølgelig rigtig rart at blive kontrolleret og få en status, men jeg havde håbet at udfaldet havde været bedre.

Som skrevet aller øverst var det kun en kontrol for ryggen. Min skulder, som også brækkede og er vokset sammen – desværre bare 1 cm forskudt, skal jeg ikke til kontrol med, da man desværre ikke kan gøre mere ved den.  Men jeg har i stedet for fået en tid hos egen læge til vurdering af, hvor mange mén den har fået.. 😔

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer

 1. Tina

  Øv med din oplevelse Ida.
  Jeg synes det er mærkeligt som de har anbefalet dig smertemæssigt.
  Panodil er utroligt skadeligt for organerne i så store mængder over tid!!!
  Morfin er noget er det mest rene smertestillende for kroppen og egentlig i længden bedst siger smerteklinikken.
  Panodil og gigtmidler ved jeg ikke om bør tages sammen!

  Jeg ønsker det lykkes for dig at få flere af dine smerter væk uden du får tilbagefald.
  Du ønskes endnu bedre bedring og alt det bedste.

  • Hej Tina,
   Som altid, TAK for din kommentar.
   Jeg har desværre ikke selv forstand på medicin, men håber og tænker at lægen ar forstand på det :)
   Tak :D

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.